Cafeteria

Cafeteria rendszert működtető vállalkozások részére két, kedvezményes adózású cafeteria módot kínál az IZYS Önsegélyező Pénztár:

      – munkáltatói támogatást és
      – munkáltatói hozzájárulást.

Az önsegélyező pénztári munkáltatói befizetés adómentes vásárlási lehetőséget biztosít a pénztártagok és a szolgáltatásra bejelentett közeli hozzátartozóik részére. Az önsegélyező pénztár szolgáltatói hálózatában kártyával vagy banki átutalással lehet felhasználni a jogszabályban meghatározott szolgáltatások vásárlására.

A dolgozóknak taggá kell válni az önsegélyező pénztárban.

Munkáltatói támogatás

A munkáltatói támogatás vagy másnéven adomány maximális értéke törvényileg nincs behatárolva.

Munkáltatót semmilyen adó és járulékfizetési kötelezettség nem terheli! Az adományként utalt összeg 100%-ban ráfordításként elszámolható.

A munkáltató az érvényes önsegélyező pénztári tagsággal rendelkező dolgozó választása alapján átutalja a pénztárnak az adományként meghatározott összeget. Az átutalt összeg 92,5%-a a tag egyéni pénztári számlájára kerül, a többi a pénztár működési költségeinek, likviditásának fedezésére szolgál.

A munkavállaló számára egyéb jövedelem lesz a pénztári számláján jóváírt adomány összege, így 2017-ben 15% személyi jövedelemadó és 22% kötelezettség terheli az összeg 0,82-szerese után, vagyis a teljes adóvonzat mindössze 30,34%. A támogatásként jóváírt összeg egyben 20% adókedvezményre is jogosítja a pénztártagot évi 150.000 Ft mértékig, így a teljes fizetendő adó és az adókedvezmény különbözete 10,34%, ami gyakorlatilag a legkedvezőbbé teszi ezt a juttatási formát.

Bővebben: Munkáltatói támogatás

Munkáltatói hozzájárulás

A juttatás 2017-ben korlátlanul adható kedvező adókulccsal. A munkáltató az érvényes önsegélyező pénztári tagsággal rendelkező dolgozó választása alapján átutalja a pénztárnak a dolgozó által megjelölt összeget. Az átutalt összeg 94,1%-a a tag egyéni pénztári számlájára kerül, a többi a pénztár működési költségeinek, likviditásának fedezésére szolgál.

2017-ben a munkáltatót 15% személyi jövedelemadó kötelezettség és 22% egészségügyi hozzájárulás terheli a munkáltatói hozzájárulás összegének 1,18-szorosa után, így a teljes adóteher 43,66%. A munkáltatói hozzájárulás után a pénztártag nem vehet igénybe adókedvezményt.

Bővebben: Munkáltatói hozzájárulás